Français Anglais Japonais Chinois Allemand Espagnol Portugais

Lille in 2020 designhoofstad van de wereld

03 Nov 2017 | Voorpagina, Een regio in beweging

De World Design Organization heeft haar oordeel uitgesproken. Lille heeft gewonnen van Sydney en zal van 2020 tot 2022 designhoofstad van de wereld zijn!

Lille, design, hoofdstad van de wereld

Van cultuur naar design

Lille, in 2004 culturele hoofdstad van Europa, voegt met zijn nieuwste titel World Design Capital extra glans toe aan zijn internationale reputatie.
In juli 2017 bereikte Lille samen met Sydney (Australië) de shortlist van de World Design Organization (WDO). Het is de eerste Franse stad die deze titel zal ontvangen en de zevende ter wereld, na  Turijn (Italië - 2008), Seoul (Zuid-Korea) - 2010), Helsinki (Finland - 2012), Kaapstad (Zuid-Afrika - 2014), Taipei (Taiwan - 2016) en Mexico-Stad (Mexico - 2018).

Een aantrekkelijk project

Tegenover de internationale concurrentie onderscheidde de metropool Lille (MEL) zich met een innovatief project gericht op de lange termijn. Het project beoogt een rol voor design als aanjager voor veranderingen in alle sectoren van de stad (economie, sociale sector, cultuur, milieu en ontwikkeling). Hiermee wist de stad de jury te overtuigen.

Gedurende de twee jaar dat Lille de titel mag voeren, wil de metropool vier evenementen organiseren rond vraagstukken als: "Wat is design? Hoe heeft design onze maatschappij en onze regio veranderd? Hoe kan terugkoppeling van ervaringen met best practices in het buitenland ons Eldorado blijven inspireren?

Om het project goed te laten verlopen, richt Lille de eerste 'Designrepubliek' op, een consortium van spelers op elk terrein: antropologen, sociologen, burgers, stedenbouwkundigen, vertegenwoordigers van de overheden enz. Missie: ideeën laten ontstaan waaruit projecten kunnen voortkomen, die vervolgens als modelproject worden getest en uitgevoerd (Proof of Concept).

nieuwslijst

Actus

Hauts-de-France vooraanstaande regio luchtvaartindustrie

Het gaat goed met de luchtvaartindustrie in Hauts-de-France. De sector telt 160 bedrijven en 10.200 arbeidsplaatsen. De regio biedt bedrijven uit deze sector een goede infrastructuur en geschoolde...

Verescence: a €60M investment in Hauts-de-France

London-based Stirling Square acquired a stake in the company at the start of the year, invest-ing €122M in the Verescence 2022 project. €60M of this is destined for its historic Mers-les-Bains site in...