Français Anglais Japonais Chinois Allemand Espagnol Portugais

Hauts-de-France vooraanstaande regio luchtvaartindustrie

27 Sep 2017 | Voorpagina, Mobiliteit, Een regio in beweging

Het gaat goed met de luchtvaartindustrie in Hauts-de-France. De sector telt 160 bedrijven en 10.200 arbeidsplaatsen. De regio biedt bedrijven uit deze sector een goede infrastructuur en geschoolde arbeidskrachten.

Lange historie

De luchtvaartsector is van oudsher verbonden met Hauts-de-France (vooral met het departement Somme) en de luchtvaartpioniers Caudron. Na hun eerste vlucht in 1909 richtten zij de eerste vliegschool ter wereld op.

Luchtvaartingenieur Henry Potez vestigde zijn fabriek in Méaulte (Somme) en zijn bedrijf werd een van de grootste vliegtuigbouwers in de periode tussen de twee wereldoorlogen. De luchtvaartindustrie in de regio kende hierdoor een sterke groei. Enkele jaren later was het bedrijf de grootste vliegtuigfabrikant ter wereld en telde bijna 5.000 werknemers. De Potez 25 en 63 gevechtsvliegtuigen die dienstdeden tijdens de Tweede Wereldoorlog werden dan ook in Hauts-de-France geproduceerd.

Een wereldwijde markt

Samen met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is Frankrijk marktleider in Europa op het gebied van vliegtuigbouw. De productiewaarde van de sector bedroeg in 2013 34,8 miljard euro en daarmee staat Frankrijk op de eerste plaats in Europa. Het grootste deel van de omzet wordt gerealiseerd met export naar landen buiten Europa.

Net als de nationale sector is de luchtvaartindustrie in Hauts-de-France zeer divers en voornamelijk gericht op assemblage-activiteiten van grote luchtvaartleveranciers, fabricage van onderdelen en vervaardiging van materieel. Hauts-de-France ligt halverwege Toulouse en Hamburg. De regio profiteert van de strategische geografische ligging in de nabijheid van luchtvaartclusters in Zuid-Engeland en Wallonië.

De luchtvaartindustrie is vertegenwoordigd in de gehele regio, maar de twee epicentra van de sector zijn het Aéropole de Picardie in Albert-Méaulte (Somme) en Méru-Compiègne (Oise). Een van de grootste bedrijven uit de sector is STELIA Aerospace in Méaulte. Het bedrijf is een van de allermodernste bedrijven in Europa en werkt voor Airbus (cockpitsectie Airbus, waaronder de Beluga XL), Boeing en Bombardier (rompgedeelte Global 7000).

Hauts-de-France neemt deel aan verscheidene evenementen om de bedrijven uit de sector meer bekendheid te geven en de voordelen van de regio te tonen. Op de jaarlijkse Salon du Bourget is de regio met een groot aantal exposanten (22 in 2017) vertegenwoordigd in hetzelfde paviljoen.

In Hauts-de-France worden andere (lokale) evenementen van de sector georganiseerd zoals de Business Meeting van de luchtvaartsector waar zo’n 50 exposanten staan. Eerdere versies van dit evenement trokken tussen de vijftien- en twintigduizend bezoekers.

De luchtvaartsector in Hauts-de-France in cijfers:

  • 10.20000 directe arbeidsplaatsen;
  • 160 bedrijven;
  • 8 wereldspelers in de luchtvaartsector (AD Industries, Dassault, MBDA Missile Systems, Thalès, etc.);
  • 34 toeleveranciers die op Europese schaal werkzaam zijn, waarvan 2 bedrijven uit de top 5 beste Franse toeleveranciers.

Innovatie en R&D in de luchtvaartindustrie in Hauts-de-France

Om het concurrentievoordeel te behouden zet Hauts-de-France in op innovatie. De regio wil aansluiting blijven houden bij de technologische behoeften en de uitdagingen van de belangrijkste spelers in de luchtvaartsector. De regio telt 8 kennis- en R&D-centra van internationale faam.

Daarvan is ONERA, het Franse centrum voor luchtvaart, ruimtevaart- en defensieonderzoek, het belangrijkste centrum.

ONERA Hauts-de-France is midden in Lille gevestigd. Het centrum maakt gebruik van digitale simulatie en experimenten en richt zich voornamelijk op mechanische onderzoeken (vloeistoffen, vaste stoffen, vluchtdynamiek) die invloed kunnen hebben op de veiligheid van luchtvaartuigen.

Opleidingspotentieel

Nationaal gezien zijn de luchtvaartopleidingen dun gezaaid. In Hauts-de-France daarentegen bevindt zich een groot aantal opleidingen waardoor de regio de sector geschoolde arbeidskrachten kan leveren.

In de regio is het onderwijs breed vertegenwoordigd met beroepsopleidingen, ingenieursopleidingen en universiteiten. Naast de R&D-centra hebben ook enkele onderwijsinstellingen incubators waar wordt gewerkt aan technologische innovatie.

nieuwslijst

Actus

Verescence: a €60M investment in Hauts-de-France

London-based Stirling Square acquired a stake in the company at the start of the year, invest-ing €122M in the Verescence 2022 project. €60M of this is destined for its historic Mers-les-Bains site in...

Metarom: a new R&D space in Amiens

Metarom, the flavourings and caramel specialist for the food industry, has unveiled a new 500m² R&D space in Hauts-de-France as it continues to expand internationally.