Français Anglais Japonais Chinois Allemand Espagnol Portugais

De Emile Awards, een positief resultaat voor Hauts-de-France

28 Dec 2017 | ICT, Voorpagina, Een regio in beweging

Op 8 december vond in Lille de eerste uitreikingsceremonie plaats van de Emile Awards, een prijs voor Europese animatiefilms. Een welverdiende erkenning voor de animatiefilmsector in Hauts-de-France.

animatie, film, Emile awards

De Emile Awards

Vrijdag 8 december 2017 vond in Lille de eerste uitreikingsceremonie plaats van de Emile Awards. Met deze awards, die zijn vernoemd naar de pioniers van de Europese animatie, de Fransmannen Émile Cohl en Émile Reynaud, worden professionnals beloond die meewerken aan Europese animatiefilms.

Voor deze allereerste editie zijn 48 van de 500 producties genomineerd die door zo’n veertig landen waren ingezonden. Er zijn 16 awards toegekend, verdeeld over 4 categorieën:

  • beste studentenfilms en korte films
  • speelfilms
  • sound design
  • audiovisuele productie en in opdracht geproduceerde films

De Franse film “Ma vie de Courgette” van Claude Barras ontving maar liefst 3 Emile Awards (beste film, beste scenario en beste soundtrack).

Hauts-de-France goed vertegenwoordigd

Hauts-de-France, gastregio van de ceremonie, onderscheidt zich bovendien door het inzenden van 3 producties:

- Rêve d’enfant (grafisch ontwerp door Gilles Cuvelier uit Lille)

- Louise en Hiver (studio Train-Train)

- Lastman (decors van studio Tchack uit Lille), deze serie, uitgezonden door France 4, heeft de Emile gewonnen voor de beste soundtrack van een televisieserie.

Een gezonde regionale en Europese sector

De Europese animatiesector, 's wereld grootste exporteur van de bedrijfstak, biedt werk aan zo’n 30.000 werknemers (waarvan 6.000 in Frankrijk). Hauts-de-France staat met 15% van de Franse animatiefilms op de derde plaats van producerende regio's.

Dankzij een goed ontwikkeld ecosysteem van opleidingen (ESAAT, Pole 3D, Supinfocom Rubika, Waide, enz.) en bedrijven (studio’s Tchak, Train-Train, Ankama, enz.) is Hauts-de-France aantrekkelijk voor producties. De recente vestiging van de Belgische animatiestudio Grid is daarvan het bewijs!

De keuze voor Lille als gaststad voor de eerste uitreiking van de Emile Awards door de Europese animatie-associatie (European Animation Association) vormt een Europese erkenning van de kwaliteit en dynamiek van de Noord-Franse animatiesector.

Deze ceremonie heeft Hauts-de-France in de schijnwerpers gezet: de uitreiking werd nauwlettend gevolgd door de grote Europese studio's en trok veel buitenlandse professionnals. In de toekomst blijft het evenement verbonden aan de regio want Lille is ook gaststad voor de volgende edities van de Emile Awards.

Bron: Voix du Nord, La Libre, Emile Awards

nieuwslijst

Actus

Hauts-de-France vooraanstaande regio luchtvaartindustrie

Het gaat goed met de luchtvaartindustrie in Hauts-de-France. De sector telt 160 bedrijven en 10.200 arbeidsplaatsen. De regio biedt bedrijven uit deze sector een goede infrastructuur en geschoolde...

Verescence: a €60M investment in Hauts-de-France

London-based Stirling Square acquired a stake in the company at the start of the year, invest-ing €122M in the Verescence 2022 project. €60M of this is destined for its historic Mers-les-Bains site in...