Français Anglais Japonais Chinois Allemand Espagnol Portugais

5 jaar Louvre-Lens

11 Dec 2017 | Voorpagina, Een regio in beweging

Met meer dan 2,8 miljoen bezoekers sinds de opening is Louvre-Lens het belangrijkste museum van de regio Hauts-de-France en staat het in de top drie van de meest bezochte regionale musea!

museum, cultuur, hauts-de-france

Hoge bezoekersaantallen...

Met 900.000 bezoekers in het eerste jaar (200.000 meer dan verwacht) en rond de 450.000 in de jaren erna, heeft Louvre-Lens in de eerste vijf jaar van zijn bestaan in totaal 2,8 miljoen bezoekers ontvangen.

Het percentage eerste bezoekers bedraagt momenteel 57,9% (landelijk gezien is dit 42-58%), waarmee het museum erin is geslaagd het publiek terug te laten komen. Deze trouwe bezoekers zijn in minder dan vijf jaar gemiddeld 6,3 keer naar het museum gekomen. Dit is vooral te danken aan de tijdelijke tentoonstellingen.

… zowel uit de regio

Meer dan de helft van het publiek van Louvre-Lens woont in de regio Hauts-de-France (64,8%). In 2016 waren ongeveer 60.000 bezoekers (20%) afkomstig uit de mijnstreek rondom Lens, een regionaal bezoekersaantal dat hoger ligt dan in enig ander museum van Frankrijk. Opdracht geslaagd voor Louvre-Lens dat de cultuur naar de regio wil brengen. Het museum hecht weliswaar belang aan hoge bezoekersaantallen, maar heeft als ware missie een goede relatie met de bezoekers op te bouwen.

… als internationaal

Hoewel slechts 9,3% van de bezoekers uit de regio Parijs komt, is de internationale uitstraling van Louvre-Lens groot!

Uit statistisch onderzoek blijkt dat dit jaar 17% van de bezoekers uit het buitenland afkomstig is. Zij vertegenwoordigen 5 continenten en 86 nationaliteiten, voornamelijk de buurlanden van Frankrijk: België, Nederland en Engeland. Maar ook Japan, met gemiddeld 2 bezoekers per dag.

Een experimenteel museum

Louvre-Lens organiseert niet alleen kunsttentoonstellingen, maar voert een gericht beleid om cultuur voor het grote publiek toegankelijk te maken en binnen ieders bereik te brengen. Een voorbeeld voor het buitenland, want volgens directrice Marie Lavandier “wordt precies dat aspect in het buitenland genoemd als het Louvre-Lens ter sprake komt."

Nog meer vernieuwingen de komende jaren

Ter gelegenheid van het lustrum wordt de vaste collectie vernieuwd. Deze is gratis te bezichtigen in de 3.000 m² tellende “Galerie du Temps”, waar sinds 2 december dit jaar 43 werken kunnen worden bekeken die tot de nationale kunstschatten van Frankrijk behoren.

Maar dat is nog niet alles. Het museum wil onder andere meer werken tentoonstellen die betrekking hebben op de streek en de kunsthistorie in een ander daglicht plaatsen door uit te gaan van thema's, zoals liefde of andere onderwerpen die nauw aansluiten het dagelijkse leven van de bezoekers.<xml></xml>

nieuwslijst

Actus

Hauts-de-France vooraanstaande regio luchtvaartindustrie

Het gaat goed met de luchtvaartindustrie in Hauts-de-France. De sector telt 160 bedrijven en 10.200 arbeidsplaatsen. De regio biedt bedrijven uit deze sector een goede infrastructuur en geschoolde...

Verescence: a €60M investment in Hauts-de-France

London-based Stirling Square acquired a stake in the company at the start of the year, invest-ing €122M in the Verescence 2022 project. €60M of this is destined for its historic Mers-les-Bains site in...