Français Anglais Japonais Chinois Allemand Espagnol Portugais

Wordt Lille in 2020 designhoofstad?

14 Sep 2017 | Voorpagina, Een regio in beweging

De Europese metropool Lille en Sydney finalisten titel wereld designhoofstad 2020.

[Translate to Néerlandais:] Lille, capitale, design

Eerste keer een Franse stad als designhoofstad

Na de titel culturele hoofdstad van Europa in 2004, is Lille de eerste Franse stad die zich kandidaat stelt bij de World Design Organization.

Als de metropool wordt gekozen, is dit de eerste Franse stad die de titel designhoofstad van de wereld binnenhaalt; de regio Hauts-de-France wordt hierdoor internationaal op de kaart gezet.

Teamprestatie

“Design omvat meer dan decoratie alleen” Gianfranco Zaccai

Eldorado, the greatest design experiment” wordt ondersteund door de metropool Lille (MEL) en Lille Design. Het project beoogt een grotere rol voor design in de periode tot aan 2020. Het uiteindelijke doel is een make-over van het gebied.

Eenmaal gekozen krijgt de internationale hoofdstad een jaar de tijd om de beste toepassingen naar voren te brengen en een evenementenkalender op te stellen.

Lille richt zich daarom op co-design en doet een beroep op alle spelers uit het lokale leven: ondernemers, directies van bedrijven, stadsregio's, onderzoeks- en opleidingscentra, culturele instanties, burgers, etc.

Vele voordelen

De metropool Lille (MEL) is een jonge regio met meer dan 110.000 studenten. Er zijn ruim 1.600 designers actief en de regio heeft een groot aanbod aan culturele en sportieve activiteiten en evenementen.

De geografische ligging in het hart van Europa vormt een belangrijk voordeel; Lille biedt toegang tot een markt met meer dan 78 miljoen consumenten. De dynamische metropool telt 15 hoofdkantoren van internationale bedrijven en 80 bedrijven met meer dan 500 werknemers.

Hoewel Lille nu al vele voordelen biedt, zou de titel designhoofstad van de wereld ertoe leiden dat Lille nog meer buitenlandse investeerders aantrekt en nieuwe samenwerkingsverbanden kan aangaan. Het beeld van een open en dynamische regio wordt dan nog verder uitgedragen.

Internationale erkenning

Sinds 2008 kiest de World Design Organization iedere twee jaar uit tientallen kandidaatsteden een designhoofstad van de wereld. Als Lille de titel voor 2020 in de wacht sleept, zal de stad de zevende designhoofstad van de wereld zijn na Turijn, Seoul, Helsinki, Kaapstad, Taipei en Mexico-Stad.

nieuwslijst

Actus

Saica invests €41M in its Aisne site

Saica, the Spanish specialist in recycling paper for corrugated cardboard, is upgrading its Aisne plant in the Hauts-de-France region with the installation of a boiler that meets Rev3 energy transition...

AlkorDraka taken over by a Canadian company

The industrial pride of Picardy, based in the Oise region, and Alkor Medical Tubing have been taken over by Canadian General Tower.