Français Anglais Japonais Chinois Allemand Espagnol Portugais

Ÿnsect vestigt zich in Amiens en investeert meer dan 150 mln

07 Jan 2019 | Voorpagina, Gezondheid Voeding

Het gaat de sector die insecten voor de voedingsmiddelenindustrie produceert voor de wind. Ÿnsect, specialist in de productie van eiwitten op basis van insecten, heeft besloten zijn eerste fabriek te openen in Amiens. Een investering die op 150 à 180 mln euro wordt geschat en op termijn een honderdtal nieuwe banen moet opleveren.

Ÿnsect, Industrie, Investering, Amiens, Hauts-de-France

Ÿnsect vestigt zich in Amiens, in het hart van het belangrijkste landbouwgebied van Europa

Ÿnsect werd in 2011 opgericht in een context van een wereldwijd groeiende vraag naar eiwitten. Het bedrijf verwerkt insecten tot een essentiële voedingsbron voor fok- en gezelschapsdieren. Om dat te bereiken zal Ÿnsect beginnen met de bouw van zijn eerste 'Fermilière®'(verticale boerderij), Ÿnsite genaamd, waar op demonstratieniveau meeltorren (een veel voorkomende mestkever in Europa) worden gekweekt en verwerkt tot ŸnMeal (het beroemde dierlijke eiwit). Gezien het grote aantal voorverkopen heeft Ÿnsect besloten zijn eerste grote fabriek, de Ÿnfarm, te vestigen in Amiens Métropole. "Het terrein dat Amiens ons aanbood biedt een combinatie van allerlei technische en economische voordelen zoals de nabijheid van onze grondstoffenleveranciers, een grote logistieke zone en synergieën met het industriegebied van Noord-Amiens, vooral wat betreft voorzieningen en technische diensten", aldus Antoine Hubert, CEO van Ÿnsect. Naar verwachting zal de eerste steen in de loop van 2019 worden gelegd. Op termijn zullen 110 banen worden gecreëerd. Deze nieuwe unit zal een terrein beslaan van 18 hectare in Poulainville en stelt Ÿnsect in staat zich verder te ontwikkelen. Ÿnsect verwacht over enkele jaren de wereldwijde leverancier van premium duurzame voeding te worden.

Dierlijke eiwitten: een groeiende markt

Sinds ruim een jaar staat de Europese Unie aquacultuurbedrijven toe hun vissen te voeden met eiwitten uit insectenlarven. Dit betekent een reële kans voor de Franse sector die profiteert van een sterke toename van de consumptie van eiwitten uit insecten om een van de meest veelbelovende sectoren op de arbeidsmarkt te worden. Immers, afgaande op de laatste onderzoeken naar de groei van de wereldbevolking, de opwarming van de aarde en de gevolgen van de intensieve landbouw, zal er een dringende behoefte aan voedsel ontstaan.

 

  • 2,5 miljard mensen eten regelmatig insecten, dat is 36% van de huidige wereldbevolking.
  • Begin 2018 kwam de wereldbevolking boven de 7,5 miljard mensen. In 2050 zullen er (naar schatting) 9 miljard mensen zijn.
  • Om de planeet te voeden, zou de vleesproductie moeten verdubbelen.
  • De afgelopen 5 jaar zijn er meer dan 600 banen gecreëerd in deze sector.

Economische en ecologische voordelen:

 

  • Om 100 kg insecten te kweken is slechts 5 m² nodig (tegen 50 m² voor 100 kg rundvlees).
  • De productie van insecten is veel rendabeler: er is geen energie nodig om de locatie te verwarmen (koudbloedige dieren).
  • Geringe milieueffecten.

Andere start-ups die de markt met Ÿnsect delen

De jonge en innovatieve Franse ondernemingen die zich begeven op de markt van eiwitten op basis van insecten, hebben de ambitie een revolutie in voeding teweeg te brengen.

In Hauts-de-France zijn andere start-ups de gedurfde uitdaging aangegaan om voldoende insecten te produceren om niet alleen fokdieren maar ook mensen te voeden. Dit is het geval bij InnovaFeed, dat in Cambrai zijn eerste productielocatie van dierlijke eiwitten heeft. De start-up heeft vorig jaar februari een fondswerving van 15 mln euro aangekondigd voor de bouw van een tweede vestiging in het departement Somme (inbedrijfstelling in de loop van 2019). "Het zal een van de belangrijkste fabrieken van Europa worden voor de productie van eiwitten op basis van insecten. Deze eiwitbronnen worden gebruikt voor diervoeding en meer in het bijzonder voor de viskwekerij", aldus Clément Ray, een van de vier oprichters van InnovaFeed.

Nog een Noord-Frans voorbeeld: Minus Farm, micro-kwekerij van eetbare insecten, opgericht door Virginie Mixe. De start-up is gevestigd in Marcq-en-Barœul en richt zich op de promotie van duurzame opname van eiwitten van eetbare insecten in onze voeding. Momenteel vindt de hele productie van Minus Farm plaats bij Virginie Mixe, in een klein laboratorium dat zij wil uitbreiden om aan de steeds grotere vraag te kunnen voldoen.

De sector heeft dus mooie groeiperspectieven, met name in Hauts-de-France waar steeds meer spelers zijn die steeds innovatiever worden.

Bronnen: Voix du Nord, L’Usine Nouvelle, Ynsect.com, Les Echos Entre, 20min, France Bleu

 

 

nieuwslijst

Actus

Liberty takes over French vehicle converter Durisotti

Philippe Baudon, Chairman of Liberty-Durisotti, explains what’s at stake in Durisotti’s takeover by the British group, how this acquisition fits into the Group’s corporate strategy and shares his vision on the...

German investments in Hauts-de-France

The first German investment in Hauts-de-France dates back to 1960. Germany now ranks second among countries investing in the region. Let’s look at some trends in the region’s economical relations with...