Français Anglais Japonais Chinois Allemand Espagnol Portugais

Rafaut opent een ultramoderne fabriek in Valenciennes

30 Oct 2018 | Voorpagina, Mobiliteit

De luchtvaartsector in Hauts-de-France blijft zich verder ontwikkelen. Na de vestiging van Safran in Rosult en de uitbreiding van SKF in Rouvignies, investeert nu ook Rafaut 20 mln euro in een nieuwe productie-unit in Valenciennes.

Rafaut, Luchtvaartindustrie, Investering, Valenciennes, Hauts-de-France

Rafaut kiest de regio Hauts-de-France voor de vestiging van zijn nieuwste fabriek

Rafaut produceert al meer dan 50 jaar uitsluitend apparatuur voor de militaire en civiele luchtvaartindustrie. Rafaut is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van boordappartuur en apparatuur voor wapenuitrustingen voor gevechtsvliegtuigen en gevechtshelikopters. Rafaut investeert 20 miljoen euro in een fabriek in Hauts-de-France ter uitbreiding van zijn productiecapaciteit in de programma's voor vliegtuigbewapening. Het bedrijf gaat op het industrieterrein van Rouvignies (dichtbij Valenciennes) een nieuwe fabriek bouwen met een oppervlakte van 10.000 m2 en heeft daartoe een stuk grond gekocht van 23.400 m2. In deze fabriek 4.0 met moderne smederij kunnen complexe onderdelen met een grote afmeting worden geproduceerd voor de luchtvaartindustrie.

Rafaut richt zich op differentiatie van zijn activiteiten

Met de bouw van een ultramoderne fabriek wil Rafaut de activiteiten in zijn belangrijkste sector - defensie - verder uitbreiden. Maar de groep staat tevens open voor technologische sectoren als de civiele luchtvaart, de spoorwegen, de nucleaire sector en sectoren die zich richten op nieuwe energiebronnen.

Tussen nu en 2021 worden meer dan 60 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. Dit betreft voornamelijk “hooggekwalificeerde banen in de sector machinebouw, maar er zijn ook engineers nodig”, aldus Bruno Berthet, algemeen directeur van Rafaut. Berthet gaat ervan uit dat hij “de technici en engineers ter plekke zal vinden”.

De luchtvaartsector in Hauts-de-France wordt steeds sterker


Rafaut is niet het enige bedrijf dat heeft gekozen voor uitbreiding in Hauts-de-France. Ook de SKF-groep koos voor deze regio [video klantreferentie]. SKF is sinds 2006 gevestigd in Valenciennes en is gespecialiseerd in de productie en distributie van onderdelen voor de luchtvaartsector (hoofdzakelijk kogellagers voor vliegtuigmotoren). Het bedrijf heeft onlangs twee kenniscentra geopend voor thermische behandeling en de productie van rollagers (een investering van 11 miljoen euro). De belangrijkste klanten van SKF zijn: General Electric, Goodrich, de UTC-groep, enz. Een ander voorbeeld van een bedrijfsvestiging in de regio Valenciennes: Safran (eveneens klant van SKF) is werkzaam in de hightechindustrie. Deze internationale groep is een zeer belangrijke toeleverancier voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en voor defensie. De groep heeft samen met Air France-KLM een fabriek geopend dichtbij Valenciennes. De naam van deze gezamenlijke fabriek is Airfoils Advanced Solutions.

Deze bedrijfsvestigingen tonen aan dat de luchtvaartindustrie in Hauts-de-France een geavanceerde sector is geworden. Van Hautmont (groep Forgital) via Seclin (Dassault) of via Compiègne (Matra Electronique) tot Méaulte in het departement Somme (Stelia Aérospace): in de regio tekenen zich de contouren af van een “derde industrieel mobiliteitscluster: de luchtvaartindustrie”. [NFI artikellink]

Bronnen: Voix du Nord, Les Echos, Le Journal des entreprises

nieuwslijst

Actus

The EPMA opens an office in Hauts-de-France

The European Powder Metallurgy Association is setting up shop in Chantilly (Oise <Hauts-de-France). Interview with Executive Director Lionel Aboussouan on why the EPMA chose Chantilly and its future...

WTX, a successful business diversification

To ensure its future, the WTX automotive group has successfully completed two diversification projects in Hauts-de-France, one in its original business and one in construction. Get the whole story behind this...