Français Anglais Japonais Chinois Allemand Espagnol Portugais

VOEDINGSMIDDELEN

Hauts-de-France is de derde Franse regio voor voedingsmiddelen. De grote bedrijven in de voedingsmiddelensector beschouwen de regio als springplank naar Europa. De toegang tot de belangrijkste consumptiemarkten, de overvloedige aanwezigheid van grondstoffen en het wervingspotentieel zijn pluspunten die de regio tot een succes maken.

1e VOEDINGSMIDDELENCLUSTER VAN FRANKRIJK

KERNCIJFERS

  • 1.300 bedrijven
  • 53.000 werknemers
  • 10 miljard EUR omzet
  • 1e Franse exportregio
  • 1e platform van Europa voor de verwerking van zeevisserijproducten: 380.000 ton per jaar
  • 1e Franse regio voor de productie van zetmeel
  • 1e Franse regio voor de productie van zoetwaren: 25% van de Franse productie van zoetwaren
  • 2e Franse regio voor de verwerking van groenten: 25% van de Franse productie van diepvriesgroenten

EUROPEES LEIDER VOOR DE PRODUCTIE VAN

Landbouwproductie Hauts-de-France

BELANGRIJKSTE BEDRIJVEN

  • Visserijproducten: Marine Harvest, Findus, Unima Frais, Petit Pierre, Greenland SeaFood …
  • Groenten: Bonduelle, Mc Cain, Soleco, Ardo, Greenyard Food, Mousseline, Lunor, Agrafresh…
  • Snoep en zoetwaren: Tereos, Cadbury - Kraft, Lamy Lutti, Cemoi, Afchain, Saint Louis Sucre, Vermandoise, Hyet Sweet…
  • Ingrediënten en hulpstoffen: Roquette, Lesaffre, Ajinomoto, Cargill, Lesieur, Heinz-Benedicta, Tate&Lyle, Kerry, Soufflet Alimentaire, Westhove – Limagrain, Ingredia, Cema, Cereal Partners, Metarom, Tereos Syral…
  • Koekjes en bakkerijproducten: Holder, Nutrixo – Delifrance, Croustifrance – Vandemoortele, Brioche Pasquier, Harry’s - Barilla group, Earthgrains, Neuhauser, Menissez, Delacre, Corona Lotus, Panavi, Lu …
  • Frisdranken: Coca-Cola, Eaux de Saint Amand, Refresco, Heineken, Tropicana, …
  • Zuivelproducten: Candia - Sodiaal, Novandie, Häagen Dazs, Senoble, Danone, Bledina, Société laitière de Clermont …
  • Kant-en-klaar maaltijden: Dessaint traiteur, Buitoni, GFF (Guaranteed Gluten Free), Intersnack, William Saurin, ...
  • Vlees: Jean Caby, Bigard, Herta, Moy Park - Marfrig…
  • Diversen: Nutrimaine Banania, ...

WERVINGSPOTENTIEEL

GROOT AANBOD AAN OPLEIDINGEN

  • voeding
  • process engineering
  • marketing van voedingsmiddelen
  • biologie
  • voedselkwaliteit en -hygiëne

GESPECIALISEERDE INGENIEURSOPLEIDINGEN

  • IAAL, instituut voor landbouw- en levensmiddelentechnologie in Lille: 250 ingenieurs per jaar.
  • ISA, instituut voor landbouw en engineering in Lille: 190 ingenieurs per jaar.
  • UTC, technische universiteit voor engineering en agrifood in Compiègne: 900 ingenieurs per jaar.
  • Institut Polytechnique LaSalle, instituut voor engineering en agrifood in Beauvais.

BELANGRIJK PLATFORM VOOR ONDERZOEK EN VOEDSELINNOVATIE

BELANGRIJKE GEBIEDEN

  • voeding
  • verwerking zeevisserijproducten en waardetoevoeging
  • innovatie van producten, processen en verpakkingen
  • voedselkwaliteit en -hygiëne

BELANGRIJKSTE ONDERZOEKSCENTRA

  • Polytech’ Lille
  • INRA
  • ISA
  • Gespecialiseerde R&D-centra: Adrianor, CEVPM, …